Vinurile din Valea Napa.

Vinurile din Valea Napa.

0

Intunericul de dinaintea zorilor este strapuns de o lumina puternica indreptata spre mainile muncite care cauta pe pipaite ciorchinii grei de struguri ascunsi printre frunze.

In anotimpul culesului, reflectoarele lumineaza viile din intreaga zona, de la campia Carneros, pe deasupra golfului San Pablo, in sud, pana la muntele St. Helena din Calistoga, spre nord.

Este o cursa contracronometru pentru ca viticultorii de grabesc sa culeaga strugurii copti in ultima parte a verii, la momentul precis de coacere, in orele racoroase dinaintea rasaritului.

In aceasta perioada a anului, Valea Napa isi dezvaluie misterele. In timp ce priviti peste balustrada terasei salii unde se fac degustari dintr-o crama de munte precum Sterling, nu va lasati furati de privelistea din jur si uitati-va in jos, la camioanele pline ochi cu struguri Cabernet sau Pinot Noir, adusi spre a fi zdrobiti.

Sucul tasneste de sub pielita sparta si da nastere mustului indigo din care va rezulta vinul.

Fiecare anotimp este o bucurie in Valea Napa.

Iarna, cand vita de vie este dezgolita de frunze, iar salile de degustare sunt goale, puteti purta o discutie serioasa despre ce aveti in pahar.

Odata cu venirea primaverii, via inmugureste, iar dealurile stralucesc, pline de florile galbui, degustarile de la canea fiind mai dese pentru a incerca vinul nou.

Iar vara, cand valea se incinge, va puteti refugia in cramele racoroase ascunse pe coastele dealurilor.

Perioada optima pentru aceasta vacanta : Salile de degustare, restaurantele si alte puncte de atractie sunt deschise tot anul. Valea capata culoare in perioada culesului, de la sfarsit de august si pana la inceput de noiembrie.

Durata calatoriei : Rezervati-va cel putin 3 zile pentru a va odihni papilele gustative si alegeti mijlocul de saptamana, pentru a evita aglomeratia.

De stiut : Multe dintre podgoriile mai bune organizeaza degustari si tururi doar cu programare. La restaurantele trecute in ghidul Michelin, precum The French Laundry, rezervarile se fac cu cel putin 2 luni inainte.

Informatii utile : Pentru a evita traficul aglomerat, alegeti un drum spre est, catre Yountville, Oakville sau Rutherford sau Zinfandel Lane din St. Helena. Dupa cativa kilometrii, ajungeti in latura estica a vaii si la Silverado Trail, unde se afla cateva dintre cele mai apreciate crame.

Atractii :

  • Valea Napa are si multe izvoare termale. In pauzele dintre degustarile de vinuri, va puteti delecta intr-un lac cu apa minerala, la un hotel din Calistoga, ori sa faceti o baie de namol cu cenusa vulcanica.
  • Vizitati podgorii din secolul XIX, precum Rubicon Estate, proprietatea lui Francis Ford Coppola si Beringer, care are un conac in stil victorian, inconjurat de sequoia californieni.
  • De pe o culme de deasupra orasului Calistoga, unde ajungeti mergand pe Palisades Trail, va bucurati de o priveliste panoramica asupra a mai bine de 16.000 Ha de vii in haine de toamna si puteti vedea soimi cu coada rosie si soimi calatori.
NAPA VALLEY
Sursa foto : oenolog.ro
Sursa material : Calatorii pentru o viata – 500 de locuri unice, National Geografic, Editura Litera.

Related Articles:

Post Footer automatically generated by Add Post Footer Plugin for wordpress.

Categories : Blog
Nu m-a impresionatAm gatit, e usorInteresant, o sa gatesc si euCred ca am mancat doar la restaurante de lux!Super tare! (Nu exista voturi, inca)
Loading...

Scrie parerea ta!