Festivalul de Arta Populara si Culinara din Tara Motilor – 24-26 mai 2013

Festivalul de Arta Populara si Culinara din Tara Motilor – 24-26 mai 2013

0

Se spune ca ardelenii sunt cei mai nemti dintre romani, datorita cultului pe care il au pentru munca bine facuta.

Dar ardelenii se mai detaseaza si prin faptul ca stiu sa manance mult si bine !

Tara Motilor este, insa, o zona de-a dreptul fascinanta, atat prin frumusetea locurilor, dar mai ales prin frumusetea oamenilor. Si cand spun „frumusete”, ma gandesc la tot : aspect, generozitate, putere de munca, ospitalitate !

Considerati de catre unii istorici – datorita parului blond si a ochilor albastrii, trasaturi mai pregnante decat la toti ceilalti romani –  ca fiind descendenti ai celtilor, ori al slavilor ( dupa alti istorici ), al alanilor ori al triburilor germanice, MOTIItraiesc in sate imprastiate la altitudini de peste 1400 de metrii, mai inalte decat orice alte asezari permanente din Romania, iar acest lucru si-a pus amprenta si pe modul lor de viata.

Invatati cu coasa si sapa, cu arsita verii dar si cu vanturile reci si aspre ale iernii, MOTII – ca veritabili ardeleni – se respecta cand vine vorba mancare. Muncesc din greu si, deci, trebuie sa se hraneasca pe masura !

Nu de mult am primit o invitatie la FESTIVALUL DE ARTA POPULARA SI CULINARA din TARA MOTILOR, editia a II a, ce se va desfasura in perioada 24-26 mai 2013 la PENSIUNEA CASA MOTULUI ( locatia nici nu cred ca se putea numi mai bine ! ).

Din pacate, timpul nu imi va permite sa onorez aceasta invitatie, dar asta nu ma impiedica sa va informez pe dumneavoastra despre eveniment !

Organizat de catre Pensiunea „CASA MOTULUI” impreuna cu agentia Elmaria Turism & Flower si Consiliul Judetean Alba, prima editie a Festivalul de arta populara si culinara din Tara Motilor ( muzica, dans, mestesuguri, traditii, folclor, mancaruri traditionale si infotrip pentru agentiile de turism partenere), evenimentul are ca principale obiective:

  • stimularea creativitatii si talentului,
  • invatarea si promovarea mestesugurilor si indeletnicirilor traditionale,
  • afirmarea, lansarea si incurajarea tinerilor interpreţi, promovarea si stimularea celor mai autentici si mai talentati interpreti amatori ai cantecului si dansului popular romanesc,
  • revitalizarea, conservarea, valorificarea si transmiterea valorilor morale, artistice si tehnice ale comunitatii locale,
  • stimularea interesului publicului pentru receptarea creatiilor folclorice autentice, valorificarea comorilor cantecului, dansului, portului popular si mestesugurilor romanesti.
  • Promovarea pensiunilor participante catre agentiile de turism partenere prezente la infotrip.

La editia precedenta, de-a lungul celor 3 zile cat a durat evenimentul, au avut loc concerte si dansuri interpretate de artisti locali, reprezentatii de mestesuguri traditionale, concurs de gatit in aer liber, foc de tabara, degustari de vinuri si diverse alte surprize.

Ca o noutate, editia de anul acesta, va avea ca lait motiv BALMOSUL, ceea ce face din eveniment un veritabil FESTIVAL AL BALMOSULUI din TARA MOTILOR.

Considerat de catre Radu Anton Roman, ca fiind „sinteza a tot ce e mai bun la un moment dat intr-o stana”, BALMOSUL e un preparat pe care nu oricine se poate inhama sa il faca !

Trebuie pricepere, rabdare, apoi iar rabdare si nu in ultimul rand trebuie sa pui suflet.

Si MOTII din zona Ariesenilor au suflet mare si suficient cat sa poata pune si la preparatele culinare, dar sa le mai si ramana ptr. a primii oaspetii asa cum se cuvine.

Prin urmare, daca chiar vreti sa traiti momente unice, de neuitat…..nu mai stati ! Impachetati ceva haine la repezeala si porniti la drum spre CASA MOTULUI din Arieseni !

Odata ajunsi la acest eveniment veti avea parte de :

–    degustare de diverse mancaruri traditionale ardelenesti ( dar mai ales BALMOS !!!!!)
–    programe artistice interpretate de artisti locali
–    degustari de vinuri
–    diverse alte surprize

Detalii despre Pensiuna CASA MOTULUI, dar si date de contact ptr. cei interesati, gasiti AICI !

Catre agentiile de turism interesate !

Alaturi de organizatori, la acest Festival, mai participa si alte pensiuni din zona iar cu aceasta ocazie se organizeaza un Infotrip Tara Motilor pentru agentiile de turism din tara ce doresc sa viziteze zona. Organizatorii cauta parteneri care se pot familiariza cu aceasta ocazie, cu oferta turistica actuala si in curs de dezvoltare.

Obiectivele turistice din Tara Motilor, unitatile de cazare si de agrement precum si ospitalitatea locuitorilor – motii – fac din aceasta zona montana un loc deosebit pentru turistii care doresc sa scape de rutina si zgomotul oraselor.

Related Articles:

Post Footer automatically generated by Add Post Footer Plugin for wordpress.

Categories : Blog
Nu m-a impresionatAm gatit, e usorInteresant, o sa gatesc si euCred ca am mancat doar la restaurante de lux!Super tare! (Nu exista voturi, inca)
Loading...

Scrie parerea ta!