Inregistreaza-te · Autentificare · Contact
PUBLICITATE
 

Manierele prin prisma mesenilor.

 
 
 
 
Postat pe 25 Jul 2012 la 12:00
 
 
Iata cateva din bunele maniere necesare atunci cand servim masa :

- PAINEA si SANDVISURILE se mananca astfel : prima se rupe in bucatele, folosind ambele maini, uitand de cocoloase si fara a infige tacamurile in ea.
SANDVISURILE MARI se taie cu cutitul si se consuma cu furculita, in timp ce SANDVISURILE MICI se prind cu mana.

- UNTUL se intinde pe painea rupta in prealabil, deasupra farfuriei, folosind un cutit special.

- MEZELURILE taiate in felii se curata de coaja in farfurie, folosind tacamurile ( furculita si cutit ).

- OUALE FIERTE se aseaza pe suporturi speciale, li se sparge varful si se servesc cu lingurita. Locul cojilor este pe farfurioara ce fixeaza suportul.

- CARTOFII nu se taie si nu se zdrobesc, cu exceptia celor fierti in coaja, care se inteapa cu furculita si se curata cu cutitul.

- CHIFTELELE, RULADELE si SARMALELE se taie cu furculita.

- PESTELE se consuma folosind tacamuri speciale. Cutitul se foloseste la dezosare si pentru a ne ajuta de el cand mancam. Oasele pe care le avem in gura se scot cu degetele doar in situatii extreme.

- CARNEA DE PASARE nu se mananca cu mana, asa cum se crede, exceptie facand copanele de pui. Pe de alta parte, gazda are datoria de a ne \\\"ajuta\\\", servind friptura gata transata.

- SPAGHETELE se servesc utilizand furculita si lingura. Cu prima le rasucim, iar cu a doua \\\"controlam\\\" operatiunea.

- OREZUL se mananca intotdeauna cu furculita secondata de cutit. ( o veste proasta pentru cei tentati sa foloseasca lingura la servirea orezului ).

- Atunci cand ni se serveste o CIORBA sau o SUPA prea fierbinte, asteptam sa se raceasca de la sine, fara \\\"a face valuri\\\" sufland in ea. Nu inmuiem bucati de paine si nu aplecam farfuria pentru a \\\"ne bucura\\\" de ultima inghititura din farfurie.

- Atunci cand servim SALATE, este permis sa cerem otet, ulei sau lamaie, sare si piper, pentru a drege gustul.

- ICRELE NEGRE se servesc pe rondele mici de paine prajita, unse cu unt. Daca gazda le ofera in recipiente, ne vom pune in farfurie o cantitate rezonabila si ne vom face noi mici tartine sau vom unge bucati de paine rupte cu mana.

- Acelasi sfat este valabil si in cazul APERITIVELOR TARTINABILE, gen SALATA DE VINETE, PASTA DE PESTE etc.

- PRAJITURILE se iau cu mana ( daca sunt uscate ) sau cu furculita de desert, daca sunt cu crema sau frisca.

- CLATITELE RULATE se taie pe rand in bucatele mici.

- In cazul FRUCTELOR situatia se prezinta in felul urmator :
STRUGURII, VISINELE sau CIRESELE se servesc cu mana. Daca au codita, la fel se va proceda si cu CAPSUNILE. In caz contrar se foloseste lingurita.
PERELE si MERELE se taie cu cutitul de fructe in patru, sferturile putand fi servite cu mana.
CAISELE si PRUNELE se desfac si se mananca cu mana.
PIERSICILE se taie in doua, se indeparteaza samburele si se servesc cu cutitul si cu furculita.
PORTOCALELOR, MANDARINELOR si CLEMENTINELOR li se taie coaja in forma stelara, fructul se separa in felii si se mananca cu mana.
BANANELE se servesc cu mana dupa ce se curata cu cutitul.