Untul alb.

Untul alb.

0

UNTUL ALB este un sos pe bază de vin, oţet, haşmă şi unt. Este o reţetă clasică, celebră, din regiunea Nantes, care insoţeşte, in mod tradiţional, frigăruile.

Se spune că acest sos atât de delicat, a fost creat din greşeală de un bucătar care voia să prepare un sos bearnez şi ar fi uitat să pună gălbenuşurile.

Această emulsie instabilă este un sos cremos, acidulat, cu gust evident de unt şi haşmă gătită in vin alb.
Se serveşte, in principal, impreună cu preparatele din peşte şi legume poşate sau fierte la aburi. Oţetul nu este indispensabil. Utilizând exclusiv vin alb se obţine un sos mai puţin acid, mai ales dacă vinul este de calitate.
Ca toate sosurile de bază, UNTUL ALB are numeroase derivate : UNT DE IERBURI, UNT ROŞU, UNT DE CITRICE etc.

Poate fi asezonat şi cu diferite mirodenii sau poate fi imbunătăţit cu o mică garnitură : brunoise de legume, de condimente, fructe de mare sau crustacee.

Sosul este alcătuit din elemente simple, aşa că reuşita lui depinde, in primul rând, de calitatea produselor. Nu ezitaţi să alegeţi ingrediente cunoscute, certificate, printr-o etichetă care garantează calitatea, chiar de un certificat de origine.

Temperatura este unul din punctele cheie : dacă este prea scăzută, emulsia nu se leagă.
Dacă este prea ridicată, sosul se taie.

Un unt prea cald poate fi răcit rapid cu câteva picături de apă rece, de zeamă de lămâie sau de vin alb rece, in funcţie de gustul sosului.

Printre altele, la o gătire prea rapidă pot sări stropi pe marginea vasului, stropi care se caramelizează şi pătează untul alb.

La sfârşit, nu uitaţi : cu cât scade mai lent, cu atât sosul va incorpora mai mult din aroma haşmei.

SFATUL BUCĂTARULUI :
–    Pentru o stabilizare mai uşoară a sosului, o opţiune ar fi să adăugaţi puţină smântână in compoziţie inainte de emulsionare.

Alături de alte peste 50 de sosuri, calde sau reci, REŢETA DE SOS ALB o găsiţi in reţetarul profesionist „REŢETELE BUNICULUI – VOL.1”

Related Articles:

Post Footer automatically generated by Add Post Footer Plugin for wordpress.

Categories : Blog
Nu m-a impresionatAm gatit, e usorInteresant, o sa gatesc si euCred ca am mancat doar la restaurante de lux!Super tare! (Nu exista voturi, inca)
Loading...

Scrie parerea ta!