Drumul Bourbonului, in Kentucky, USA.

Drumul Bourbonului, in Kentucky, USA.

0

Cand treceti cu masina prin dreptul fermelor de cai de rasa din tinutul renumit pentru iarba sa, veti simti ca aerul este plin de arome de vanilie si de caramel de la bourbon-ul pus la invechit.

Ce are special aceasta zona care, spre sfarsitul secolului XVIII, a dat nasterte primei generatii de specialisti in distilarea whisky-ului si continua sa ramana si astazi o mare producatoare ?

Se spune ca secretul ar fi apa de aici.

Aceasta zona din Kentucky, aflata la sud-este de Louisville, sta pe un strat de calcar care filtreaza foarte bine fierul, apa de izvor, ingredientul principal pentru fabricarea unui bourbon de calitate, fiind astfel foarte curata.

Calatoria pe Drumul Bourbon-ului din Kentucky, trebuie sa includa 6 distilerii :

  • Bufallo Trace
  • Four Roses
  • Heaven Hill
  • Jim Beam
  • Maker’s Mark
  • Wild Turke

Ghidurile prezinta in amanunt arta fabricarii acestei bauturi – de la pregatirea si amestecarea ingredientelor, pana la fermentare, distilare si maturare in butoaie de stejar.

La degustare, papilele gustative invata sa deosebeasca aromele bogate si totusi delicate de miere, mirodenii si de esente de lemn ale „bauturii traditionale a Americii”.

Perioada optima pentru acest circuit : In general, ideal ar fi, sa mergeti toamna. De asemenea, e bine sa evitati duminicile, deoarece multe distilarii sunt inchise in aceasta zi.

Durata circuitului : Avand in vedere ca distilariile sunt destul de apropiate una de cealalta, puteti face acest circuit si intr-o singura zi, dar ideal ar fi sa-i dedicati 2 zile, pentru a avea suficient timp de degustari si to ceea ce implica aceste vizite.

De stiut : De pe site-ul Asociatiei Distilatorilor din Kentucky, puteti descarca o brosura si o harta, in care veti gasi orele de functionare si modalitatea prin care puteti face programarile la distilarii.

Informatii utile : Desi nu figureaza pe lista „oficiala”, merita sa vizitati si Woodford Reserve, o distilarie deosebit de pitoreasca, situata in niste cladiri vechi de piatra.

ATRACTII :

  • De retinut este si FESTIVALUL BOURBONULUI din Kentucky, organizat in fiecare an in a treia saptamana a lunii septembrie. La acest festival participa anual circa 50.000 de cunoscatori ai acestei bauturi, iar bourbon-ul este o traditie in Kentucky inca din 1776.
  • Bardstown, cunoscut drept capitala mondiala a borbon-ului, este si gazda Muzelui Oscar Getz al istoriei whisky-ului, unde este expusa licenta de producator de bauturi apartinandu-i lui Abraham Lincoln.
  • Suvenirurile pentru gurmanzi includ cafea boabe, ciocolata si visine (pentru a fi folosite ca garnitura la un pahar de Manhattan, desigur !), toate cu aroma de Bourbon, care se vand la distilaria Maker’s Mark
  • Bufallo Trace are o istorie impresionanta. Productia de bourbon a continuat si in perioada prohibitiei, deoarece aici se producea un „whisky medicinal”. Pot fi organizate si tururi ale depozitelor acestei distilarii, care se afla intr-o locatie diferita fata de sediu.
Sursa : „Calatorii pentru o viata – 500 destinatii unice” – National Geografic, Editura Litera.

Related Articles:

Post Footer automatically generated by Add Post Footer Plugin for wordpress.

Categories : Blog
Nu m-a impresionatAm gatit, e usorInteresant, o sa gatesc si euCred ca am mancat doar la restaurante de lux!Super tare! (Nu exista voturi, inca)
Loading...

Scrie parerea ta!