CONSERVELE PENTRU IARNA.

CONSERVELE PENTRU IARNA.

0

Apropierea iernii ne determina pe foarte multi dintre noi sa preparam si sa stocam un numar de produse alimentare, pe care le gasim mai greu in perioada iernii, la preturi mai mari sau pe care nu le gasim deloc.

Aceste produse stocate sub forma de conserve de fructe sau de legume, muraturi si diverse legume pastrate in stare naturala trebuie sa asigure fiecarei familii, in timpul iernii, necesarul minim de vitamine de care are nevoie organismul uman.

In general, nu este suficient ca in perioada iernii sa se consume doar carne, grasimi si dulciuri, ci sunt necesare si alte produse, care sa echilibreze necesitatile organismului, deci sa asigure o alimentatie rationala.

Din punctul meu de vedere, este greu de conceput ca o familie sa nu se aprovizioneze toamna cu ceapa, cartofi, usturoi, muraturi si conserve, in general.

Trebuie avut in vedere faptul ca activitatea de conservare destinata consumului din iarna incepe…..vara, daca nu chiar primavera ( lunile mai – iunie ), daca ne gandim la anumite fructe cum sunt capsunile sau ciresele de mai.

In cele ce urmeaza mi-am propus sa vin in sprijinul dumneavoastra cu unele sfaturi si sugestii pentru ca, in iarna, sa aveti parte de niste conserve si niste muraturi de cea mai buna calitate.

–       In primul rand, trebuie sa cumparati doar cantitatile de legume sau de fructe, care pot fi prelucrate in acea zi. Sunt putine produsele si situatiile in care nu trebuie sa preparati conservele in ziua in care ati cumparat materia prima de baza.

–       Nu se cumpara decat legume si fructe de cea mai buna calitate, iar cele cu calitate inferioara vor fi inlaturate.

–       Dupa ce le aduceti acasa, legumele sau fructele se spala bine, se sorteaza dupa marime, grad de coacere etc si – asa cum am aratat mai sus – se elimina produsele deteriorate. Dupa aceasta operatiune se lasa sa se zvinte de apa.

–       Trebuie stiut ca unele legume isi schimba culoarea intr-un interval de timp de 12 pana la 24 de ore. Gogonelele, de exemplu, care au deja o tenta roz, pot deveni rosii pana a doua zi si in cazul acesta ele vor fi inlaturate sau conservate separat. La fel se intampla si cu gogosarii verzi, daca sunt lasati in sacosa pana a doua zi : ei se pot inrosii in proportie de 50%. Acelasi fenomen se poate intampla si cu ardeii grasi, ardeii iuti, fasolea verde etc.

–       Un aspect foarte important pe care trebuie sa il aveti in vedere inainte de a va apuca de treaba, este si acela de a va asigura ca dispuneti de tot ceea ce aveti nevoie pentru a incheia cu bine operatiunea. Si aici avem in vedere : borcane si sticle foarte curate, dopuri ( de preferat de pluta ), capace pentru borcane, celofan, boabe de piper, boabe de mustar, ramurele de cimbru, sfoara, otet, ulei, sare etc.

Pentru muraturi sunt de preferat borcanele de 5 litrii, deoarece sunt usor de manevrat, dar si pentru ca, odata ce a fost desfacut, continutul unui borcan de 5 litrii se consuma mai repede.

De la aceasta “regula” fac exceptie anumite tipuri de muraturi, cum ar fi gogosarii umpluti, care datorita dimensiunii lor au nevoie de borcane mai mari ( 10-12-15 litrii ) si cu gura mai lata, dar si gogosarii marinati care este bine sa fie conservati in borcane de 0,400 litrii.

Un alt sfat pe care imi permit sa vi-l dau este acela de a turna cateva picaturi de alcool in borcanele de muraturi la care ati umblat deja pentru a impiedica acrirea si formarea pânzei de mucegai.

De asemenea, dupa ce terminati muraturile dintr-un borcan nu aruncati niciodata zeama acra care ramane. Daca o puneti peste o salata de cartofi, ii va conferii acesteia un gust deosebit.

In ceea ce priveste metodele termice de tratare a legumelor, se pot folosi urmatoarele :

a)    sterilizarea in oala sub presiune de 6-8 litrii, a borcanelor de 0,400 litru, inchise cu capace, la care se folosesc capsulatoarele speciale, care permit iesirea aerului in timpul sterilizarii.

b)    sterilizarea simpla sau dubla in baie de apa ( bain-marie )

c)    turnarea fierbinte a saramurii si infasurarea borcanelor cu materiale izolante ( paturi, haine groase mai vechi ), ceea ce aduce mult cu pasteurizarea.

Sterilizarea in abur se foloseste in general la salata de vinete si la ciuperci, care altminteri sunt mai greu de conservat.

Pasteurizarea se foloseste la majoritatea muraturilor : castravet murati, gogonele murate, ardei umpluti cu varza.

Anumite preparate nu necesita nici o forma de tratament termic, cum ar fi zarzavatul pentru ciorba, ardeii grasi in suc propriu etc.

La alte preparate, tratarea termica  se face in timpul preucrarii legumelor, ca de exemplu :

–       oparirea ( blanşarea ) verzei pentru a prepara varza murata in suc propriu.

–       oparirea gogosarilor taiati feliute in sos din ulei-otet-sare-zahar adus la fierbere, pentru gogosarii marinate

–       uscarea la temperatura camerei a verdeturilor ( patrunjel, marar, leustean, tarhon, cimbru, frunze de telina ). Radacinoasele se ceapa se usuca in uscatoare speciale la temperaturi de 35-400C.

In speranta ca aceste sfaturi si sugestii moderne va vor fi de folos va propun si o brosura de RETETE DE CONSERVE PENTRU IARNA – RETETE DE ALTADATA, in care veti gasi o serie de preparate la care se folosesc metode de conservare vechi, traditionale, ceea ce le confera produselor un gust aparte, la fel ca cel al preparatelor facute de bunicile noastre.

Related Articles:

Post Footer automatically generated by Add Post Footer Plugin for wordpress.

Categories : Blog
Nu m-a impresionatAm gatit, e usorInteresant, o sa gatesc si euCred ca am mancat doar la restaurante de lux!Super tare! (Nu exista voturi, inca)
Loading...

Scrie parerea ta!